Zakaj izbrati samooskrbno sončno elektrarno

VISOKI PRIHRANKI

Sonce je neomejen vir brezplačne energije, ki ga je povsod v Sloveniji dovolj. Zakaj ne bi začeli koristiti moči sonca tudi vi in pri tem še privarčevali? Z namestitvijo sončne elektrarne na streho vaše hiše bodo stroški za elektriko postali znatno nižji, v prihodnosti pa boste neodvisni od nihanja cen elektrike na trgu, saj boste električno energijo proizvajali sami! Ko bo investicija odplačana, bo prihranek še večji.

OKOLJU PRIJAZEN VIR ENERGIJE

Energija sonca je čista energija, zato je sončna elektrarna okolju prijazna in trajnostna energetska rešitev pridobivanja električne energije. Pri svojem delovanju ne bo ovirala vašega doma in okolice, ne oddaja toplogrednih plinov, deluje popolnoma tiho, njene odslužene komponente pa je mogoče 100 % reciklirati. Z uporabo sončne energije skrbimo za čistejše okolje, v katerem živimo, in ga ohranjamo za prihodnost.

VARNA NALOŽBA

Lastna sončna elektrarna je varna trajnostna naložba v prihodnost vsakega doma. Življenjska doba elektrarne je približno 30 let, investicija pa se povrne že v manj kot desetih letih. Na komponente in montažo velja garancija od 12 – 25 let. Sončna elektrarna je enkratna priložnost za pametno investicijo z nizkim tveganjem, ki bo povečala tudi vrednost vaše nepremičnine.

SAMOOSKRBA

Samooskrba z električno energijo še nikoli ni bila tako dostopna, kot je danes. S postavitvijo svoje lastne sončne elektrarne boste postali energetsko samooskrbni, to pomeni, da boste z njo brezplačno in ekološko napajali toplotno črpalko, električni avtomobil in druge naprave v vašem domu. Sončna elektrarna je korak v prihodnost, zato je to priložnost vredno izkoristiti zdaj!

Enostavno in hitro do sončne elektrarne na ključ

Vse uredimo mi, vaša skrb je le odločitev za elektrarno, podpis soglasja, plačilo in prevzem!

1. Informativna ponudba

Ob prvem kontaktu za vas pripravimo prilagojeno informativno ponudbo za sončno elektrarno na podlagi letne porabe elektrike z izračunom povračilne dobe in predvidenim prihrankom.

2. Ogled objekta in končna ponudba

Če vam informativna ponudba ustreza se dogovorimo za brezplačen ogled, na podlagi katerega pripravimo idejni projekt in končno ponudbo. Na ogledu preverimo stanje na hiši/objektu ter vam razložimo delovanje elektrarne, potek projekta in financiranje.

3. Sprejetje ponudbe

Po sprejeti ponudbi uredimo potrebna pooblastila in soglasja za urejanje dokumentacije, pripravimo PZI dokumentacijo in oddamo vlogo za soglasje na vašo elektro distribucijo.

4. Pridobitev soglasja

Po odobrenem soglasju za priklop sončne elektrarne na električno omrežje oddamo še vlogo za pogodbo o priključitvi.

5. Montaža

Dogovorimo se za termin montaže, ki jo izvedemo v roku enega meseca. Običajno traja od 1 – 2 dni, pri večjih elektrarnah lahko tudi več, opravimo elektro meritve, elektrarno povežemo na internetno omrežje in vas poučimo o njenem delovanju, vzdrževanju ter o nadzoru preko aplikacije.

6. Priklop na omrežje

Ko je naše delo končano, elektro distribucijsko podjetje opravi priklop sončne elektrarne. V roku enega tedna po tem vam predamo vso dokumentacijo.

Želite ponudbo ali potrebujete več informacij?
Pokličite nas na telefon 041 205 937

KAKO DELUJE SONČNA ELEKTRARNA?

Fotovoltaični paneli sončno energijo pretvarjajo v električno. Ta vam je na voljo, da jo porabite za napajanje naprav v vašem domu, kar pa ne porabite, gre v omrežje.

Sončna elektrarna deluje po sistemu neto merjenja. Če proizvedete več elektrike, kot jo porabite, višek električne energije podarite v omrežje, ki deluje kot "shranjevalnik energije". Če je poraba elektrike večja od proizvedene, pa električno energijo dokupite iz omrežja tako, kot jo kupujete sedaj. Viški in manki se na letni ravni uravnajo, saj sončne elektrarne poleti proizvedejo več energije, pozimi pa manj.

Na koncu koledarskega leta se obračuna količina oddane in prevzete energije iz omrežja, na podlagi tega pa se po potrebi doplača razlika. Cilj samooskrbne sončne elektrarne je, da so odstopanja med porabo in proizvodnjo elektrike na objektu minimalna.

USTREZNOST STREHE

Velikost - streha mora biti velika vsaj 30 kvadratnih metrov (brez prekinitev in upoštevanja strešnih oken), da bo sončna elektrarna proizvedla dovolj električne energije in bo investicija smiselna. Tako bo naložba povrnjena v najkrajšem možnem času, elektrarna pa bo proizvajala primerno količino elektrike, ki bo zadoščala potrebam.

Usmerjenost - J, JZ, JV. Najbolj primerna je južna stran neba, saj ta prejme največ sončne svetlobe. Vsak odmik na vzhod in zahod zmanjša njeno učinkovitost, saj je v tem primeru za enako učinkovitost potrebno namestiti več panelov, severna stran pa v nobenem primeru ni ustrezna. V okolici ne sme biti ovir, ki bi na panele metale senco (drevesa, stavbe ipd.).

Naklon - 20 do 40 stopinj.

Stanje strehe - Biti mora v dobrem stanju, kar pomeni, da bo zdržala 30 let.

POŽARNA VARNOST

Sončne elektrarne so bile v zadnjih letih deležne močnega izboljšanja z vidika varnosti pred napakami in požari, zato je zdaj pravi čas za nakup. Posodobljen sistem z dodanimi optimizatorji samodejno zaznava napake na komponentah in kablih, skrbi za požarno varnost elektrarne in za učinkovitejšo proizvodnje električne energije.

Pametni nadzorni sistem z optimizatorji in razsmernikom je 100 % varen, saj se v primeru napake na komponentah ali požara nemudoma samodejno izklopi, izklopiti pa ga je mogoče tudi ročno v elektro omarici. V primeru požara je ob izklopu napetost varnostno omejena, zato lahko gasilci varno gasijo.

Skrb glede varnosti sončne elektrarne je odveč, saj je za varnost maksimalno poskrbljeno. Certificirane in varnostno testirane komponente naših elektrarn zagotavljajo najvišjo kvaliteto, pametni sistem pa nas in vas s pomočjo aplikacije na telefonu ali računalniku o vsaki težavi nemudoma obvesti.

Želite vedeti, kako učinkovita je vaša sončna elektrarna? Spremljajte njeno delovanje doma, v službi ali na dopustu preko aplikacije. Mobilna aplikacija na telefonu beleži vse podatke o delovanju elektrarne, kot so kilovatne ure proizvedene električne energije, učinkovitost in delovanje posameznih fotovoltaičnih panelov.

Proizvodnjo elektrarne lahko preučujete na dnevni, mesečni in letni ravni. Aplikacija nudi grafične prikaze podatkov o porabi elektrike, ki jih lahko primerjate med seboj glede na različna obdobja. Tako bo elektrarna pod vašim nadzorom in njeno delovanje učinkovito.

Fotovoltaične panele je potrebno zaradi onesnaženega zraka občasno očistiti, za njihovo večjo učinkovitost. Čiščenje se izvaja na eno leto ali več, odvisno od posamezne mikro lokacije. Po potrebi opravimo tudi dodatne preglede na elektrarni in zamenjavo komponent, delovanje vaše elektrarne pa spremljamo brezplačno.

FINANCIRANJE

O možnosti pridobitve nepovratnih sredstev za samooskrbne sončne elektrarne se je potrebno obrniti na EKO sklad ter slediti subvencijam, ki jih ponuja. Če je poziv za subvencije sončnih elektrarn odprt, je vsak lastnik nove sončne elektrarne upravičen do prejetja določenega zneska za vsak kilovat inštalirane moči. Več o subvencijah si preberite na strani EKO sklada.

Na voljo je tudi EKO kredit za samostojne naložbe v električno samooskrbo.

Obrestna mera: trimesečni EURIBOR +1,3 %

Višina kredita: najmanj 1,500 EUR

Odplačilna doba: največ 10 let.

ZAVAROVANJE

Poleg visoke garancije na posamezne komponente in na izdelavo je sončno elektrarno smiselno zavarovati zaradi primerov ekstremnih vremenskih razmer, kot so udar strele, toča, neurja ipd. ali zaradi drugih nevarnosti iz okolice ali objekta, na katerem je nameščena.

Priporočamo, da se pri agentu svoje zavarovalnice pozanimate glede zavarovanja elektrarne, da boste tudi ob nevihtah in drugih nevarnostih mirni in brez skrbi.

Pošljite nam povpraševanje za neobvezujočo informativno ponudbo